} f expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Πρώτη Σελίδα

12.2.17

Τρισδιἀστατη περιήγηση στην Καπέλα Σιξτίνα

Μια μοναδική, συναρπαστική παρουσίαση: η Διεύθυνση Μουσείων του Βατικανού, για πρώτη φορά επιτρέπει την τρισδιάστατη περιήγηση στην Καπέλα Σιξτίνα, το παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού.



Η  Καπέλα (=παρεκκλήσι)  Σιξτίνα χτίστηκε κατ εντολή του Πάπα Σίξτου  Δ’. Καπέλα και σ΄ αυτόν οφείλει το όνομά της. Χτίστηκε μεταξύ 1475 και 1481,
με σκοπό να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη της Ρώμης Τα εγκαίνια της τελέστηκαν  με μεγάλους  πανηγυρισμούς  στις  15 Αυγούστου το  1483. Μια από  τις  χρήσεις της  είναι  να φιλοξενεί  το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα και εκδηλώσεις για τη στέψη του.
         Εκτός από θρησκευτικό κέντρο όμως αποτελεί και ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά κέντρα στον κόσμο, καθώς φυλάσσει  ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, τις τοιχογραφίες του Michelangelo Buonarroti (Μιχαήλ Άγγελου), που αντικατέστησαν το κοινό θέμα της εποχής: την έναστρη νύχτα και στη θέση της φιλοτέχνησε στην οροφή μια μοναδική σύνθεση γεμάτη κρυμμένα νοήματα και ερμηνείες. Τα πλευρικά τοιχώματα του παρεκκλησιού κοσμούνται επίσης από μια σειρά τοιχογραφίες που φιλοτέχνησαν μερικοί από τους μεγαλύτερους Ιταλούς καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του δέκατου πέμπτου αιώνα, Sandro Botticelli, Περουτζίνο, Domenico Ghirlandaio, Luca Signorelli, Cosimo Rosselli και άλλοι.
                        Για την ερμηνεία των συμβόλων του έργου του Μ. Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα, μπείτε εδώ: Τέχνη και Ζωή